Wilhelminaoord – Het dorp Wilhelminaoord kleurt op dit moment geel en paars door de vele bloembollen die in bloei staan. En dat moet alleen maar meer worden. Daarom organiseert de werkgroep Groen van de Dorpsgemeenschap Frederiksoord Wilhelminaoord op Koninginnedag een ‘Open Tuindag’ met activiteiten voor jong en oud.

De ‘Tuindag’ komt voort uit een groot project waarin de gemeente Westerveld en de Dorpsgemeenschap samen werken, met als doel meer kleur geven aan het dorp. Sinds een jaar zijn de twee partijen met elkaar in overleg om het openbaar groen in het koloniedorp een oppepper te geven. De bevolking heeft in het najaar een zakje met narcissen gekregen met daaraan een uitnodiging voor een presentatie. Tijdens de presentatie heeft de werkgroep uit de doeken gedaan wat er staat te gebeuren. Zo worden er langs de Van Eemneslaan bijvoorbeeld nieuwe Amberbomen geplant, worden verschillende groenperken vervangen door rozenstruiken en vlinderstruiken en komen er nieuwe parkeerplaatsen. Daarnaast zijn er bij de ingang van het dorp honderden bloembollen geplant.

Als je nu Wilhelminaoord binnen komt, rij je door een veld van vrolijke gele narcissen. Ook op een terrein naast basisschool De Kievitshoek en op de brink aan de De Jongestraat zijn bloembollen geplant. Maar daarmee is het project nog niet afgelopen. Tot eind van het jaar zijn de gemeente Westerveld en de werkgroep nog wel bezig. Binnenkort gaan de bewoners zelf ook aan de slag. In de Schumerstraat gaan ze hun eigen speeltuin en brinkje opknappen.

Tuindag

Daarnaast organiseert de werkgroep Groen op Koninginnedag een ‘Open Tuindag’. De werkgroep heeft samen met de kwekers uit de omgeving een evenement van formaat opgezet. Op 30 april van 10.00u tot 16.00u stellen de bamboetuin Mei Chu, de kwekerijen Havo en Arborealis in Wilheminaoord en Rob de Boer, de gehandicaptentuin en Sterrebosvilla in Frederiksoord hun tuinen en terreinen open. Op alle lokaties wordt iets georganiseerd wat te maken heeft met tuinieren. Bovendien is er overal voor kinderen wat te doen. Zo kunnen de kinderen vogelhuisjes bouwen, schminken en pannenkoeken bakken en eten. Er is een speurtocht uitgezet langs alle deelnemers. In de bamboetuin worden rondleidingen gegeven, een mollenvanger vertelt bij kwekerij Havo over de bestrijding van mollen, de gehandicaptentuin laat zien wat ze allemaal doen, een groep schilders laat bij kwekerij Rob de Boer zien hoe ze speciale schilderijen maken voor in de tuin en de Sterrebosvilla vertelt wat over de teelt van biologische groenten. Verder is hovenier Roderick de Vries aanwezig om advies te geven over tuinieren. Alles is gratis.

Start bij De Menning

De ‘Open Tuindag’ start op 30 april bij verzorgingshuis De Menning in Wilhelminaoord. Vanaf 10.00u is de werkgroep aanwezig voor het tehuis met springkussens en een koffie, thee en limonadestand. Het is het startpunt van de route langs de kwekers. Iedereen die mee doet krijgt een boekje met daarin de adressen van de deelnemers, kortingsbonnen voor planten en een lijst met activiteiten. De Menning is ook het einde van de route. Daar wacht een kleine verrassing. Zolang de voorraad strekt overigens. De Open Tuindag is gratis.