dorpsgemeenschap Frederiksoord – Wilhelminaoord
Ons Dorpshuis te Wilhelminaoord
Bekijk de webversie
Nieuwsbrief
Najaar 2023
We gaan zo langzamerhand weer naar het einde van het jaar. De dagen worden korter en het weer onvoorspelbaar, natter en vaak ook met meer wind. Tijd voor een nieuwe editie van de nieuwsbrief. Met deze nieuwsbrief willen we je op de hoogte houden van wat we allemaal doen.

In deze editie zie je meteen een verandering. Als dorpsgemeenschap werken we meer en meer samen met andere partijen in de regio. Eén daarvan is Ons Dorpshuis in Wilhelminaoord. In de nieuwsbrieven die we uitgeven lees je vanaf nu ook nieuwtjes van het dorpshuis.

We zijn met z’n alles met veel onderwerpen bezig. Van het realiseren van een evenementenpot, tot het voeren van overleggen met partijen zoals de gemeente. Maar ook met onze commissies Jeugd en Jongerenwerk en de Oranjecommissie en Ons Dorpshuis. We hebben inmiddels informeel overleg gehad met buurtvereniging Ronde van het Sterrebos in Frederiksoord. Samen kunnen we meer dan alleen.

Deze nieuwsbrief is meteen de aankondiging van de jaarvergadering van DFW op dinsdag 28 november 2023. Leden zijn welkom in het officiële deel. Daarna is de deur vanaf 20.30u open voor iedereen. Oud-directeur Jan Mensink van de Maatschappij van Weldadigheid hebben we gevraagd om meer te vertellen over de geschiedenis van Wilhelminaoord.

Jaarvergadering
Op dinsdag 28 november houden we als dorpsgemeenschap onze jaarvergadering. Tijdens de vergadering doen we verslag van wat we zoal hebben gedaan het afgelopen jaar. Bovendien geven we een inkijkje in de financien. Nu de gemeente de steun aan dorpen aanpast, kan dit consequenties hebben voor DFW.

Onze commissies, Jeugd en Jongerenwerk en de Oranjecommissie, zijn ook aanwezig om te vertellen wat ze allemaal hebben gedaan en welke plannen er zijn voor komend jaar. Samen zorgen we er voor dat Wilhelminaoord en Frederiksoord prachtige dorpen zijn om te wonen, werken en te genieten.

Na de pauze vertelt oud-directeur Jan Mensink over de ontstaansgeschiedenis van Wilhelminaoord. Jan heeft de afgelopen jaren veel foto’s verzameld van de regio. Bovendien weet hij veel van de ontstaansgeschiedenis.

De ledenvergadering begint om 19.30u en is voor leden van DFW. Om 20.30u begint de lezing van Jan Mensink. Iedereen is welkom. Ook als je geen lid bent van DFW.

Onderzoek naar hangende bloembakken

Over plannen gesproken. Samen met buurtvereniging Ronde van het Sterrebos in Frederiksoord onderzoeken we de mogelijkheid om de lantaarnpalen in beide dorpen te voorzien van bloembakken. De bloemen geven kleur aan onze regio.

De bedoeling is om de bakken op te hangen aan lantaarnpalen aan de Majoor van Swietenlaan en de koningin Wilhelminalaan. Er wordt op dit moment gekeken naar de haalbaarheid. Kunnen we samen de kosten opbrengen en kunnen we ze ook een seizoen lang onderhouden en water geven in droge periodes? Dat zijn allemaal vragen waar we eerst antwoord op moeten hebben.

DFW evenementenfonds
Als DFW ondersteunen we verschillende evenementen. Bijvoorbeeld deze muziekavond op 8 juli van dit jaar in Ons Dorpshuis. Het gaat niet om duizenden euro’s, maar de bijdrage kan er voor zorgen dat een evenement wel door kan gaan. Eén van de voorwaarden die we als DFW stellen is wel dat er meer partijen zijn die meedoen.

Binnenkort zullen we bekend maken hoe we het DFW Evenementenfonds verder vorm geven. Er staan nog meer evenementen op stapel. Aanvragen kan je sturen naar info@dorpsgemeenschap-fw.nl.

In een interview in de Meppeler Courant en Dagblad van het Noorden hebben we als DFW onze zorgen geuit over de opkoop van woningen in Wilhelminaoord. Tot drie keer toe zijn er briefjes rondgebracht in het dorp waarin dorpsgenoten worden opgeroepen om hun huis te verkopen.

De koper gebruikt de woning voor de huisvesting van arbeidsmigranten. In de Schumerstraat in Wilhelminaoord zijn op deze manier twee woningen verkocht. De buurt is nooit meegenomen in de plannen van de vastgoedonderneming.

Het gaat ons als DFW niet om de mensen die in de woningen wonen. Zij hebben ook onderdak nodig. Deze ontwikkeling zorgt wel voor verstoring van de woningmarkt. Juist de woningen waar deze vastgoedmensen op azen zijn geschikt voor starters en jonge gezinnen. Door het opkopen van de woningen heeft deze groep geen schijn van kans. Overigens is iedereen vrij om zijn of haar huis te verkopen aan wie je maar wil.

Inmiddels heeft de gemeenteraad van Westerveld deze kwestie opgepakt. Er zijn vragen gesteld en er wordt gekeken of er gemeentebreed wat aan gedaan kan worden.

Lees hier het artikel terug.

VACATURE:

Onze secretaris Bert Drijfhout heeft Wilhelminaoord verlaten. Voor ons en voor Wilhelminaoord is dat jammer. Het betekent wel dat we op zoek moeten naar een nieuw bestuurslid. We hebben een vacature.

We zijn op zoek naar iemand die samen met ons DFW wil helpen uitbouwen, de leefbaarheid van Frederiksoord en Wilhelminaoord wil verbeteren, zorgen voor verbinding en leuke plannen bedenken.

Wie wil zich inzetten voor de twee dorpen? Meld je aan via . Meer informatie is te verkrijgen via voorzitter Andries Ophof, 06-54324366.

DORPSPLEIN

Er loopt een mooi initiatief in Wilhelminaoord. Een initiatief waarbij werkgroepen kijken naar bijvoorbeeld de verkeersveiligheid. Maar ook naar de mogelijkheden om een nieuwe speeltuin aan te leggen. Of een ontmoetingsplek voor jongeren. Daarnaast is het behoud van faciliteiten, zoals de prikpoli en fysiotherapie voor Wilhelminaoord ook onderwerp van gesprek.

De werkgroepen gaan aan de slag met een onderzoek naar knelpunten, onderzoeken wat mogelijk is en het maken van plannen. De werkgroepen willen de inwoners van Wilhelminaoord hierbij zoveel mogelijk betrekken. Er is overigens nog plek om mee te denken. We kunnen alleen samen mooie plannen realiseren.

Meld je aan via Bertus Benning. Zijn e-mailadres is bertus.benning@stichtingcepro.nl. Op 29 november is de volgende bijeenkomst van werkgroepen. Je bent van harte welkom om mee te kijken of mee te doen. De bijeenkomst begint om 19.30u.

BINGO!

Wat een prachtige middag was het voor de kinderen van Wilhelminaoord en Frederiksoord in de basisschoolleeftijd. Ze deden mee aan een bingo met leuke prijzen.

En na afloop was er patat. Georganiseerd door Jeugd en Jongerenwerk en mede mogelijk gemaakt door DFW. Zin om mee te helpen bij het organiseren van activiteiten voor kinderen en jongeren? Bij Jeugd en Jongerenwerk zitten ze te springen om hulp. Meld je aan via DFW.

Op vrijdag 20 oktober was de opening van het vernieuwde terras van Ons Dorpshuis in Wilhelminaoord. Op het terras staan bankjes waar je even pauze kan nemen. Op borden is te lezen hoe koloniedorp Wilhelminaoord ooit is ontstaan. Bezoekers van Wilhelminaoord kunnen hier zien hoe Wilhelminaoord is ontstaan.

Overigens is het ook leuk om zelf een keer te gaan kijken. Generaal Johannes vd Bosch en burgemeester Rikus Jager van Westerveld mochten het vernieuwde terras openen. Als DFW hebben we financieel bijgedragen aan de realistatie van dit project.

Word lid van DFW
Sinterklaas in Wilhelminaoord
Nieuwsbrief
Najaar 2023

Nieuwe beheerder voor Ons Dorpshuis

Ik ben Nathalie Sturm en vanaf september heb ik het beheer van Ons Dorpshuis in Wilhelminaoord overgenomen. In deze nieuwsbrief mag ik me aan jullie voorstellen en kort vertellen hoe het de afgelopen 2 maanden is gegaan.

Ik ben dus Nathalie en woon sinds 2016 in het mooie Frederiksoord, nu vooral samen met mijn beesten, want mijn twee kinderen zijn al zo wat het huis uit. Mijn zoon woont al een paar jaar in de Mandenmakerij en mijn dochter startte in september haar nieuwe opleiding in Amsterdam en woont daardoor wat vaker bij haar vader, maar ze is gelukkig soms nog wel bij mij.

Naast het werken in het dorpshuis werk ik ook op een dagbesteding in Nijensleek, leer ik kinderen omgaan met pony’s en ben ik actief in de organisatie van Corso Frederiksoord. Bij Ons Dorpshuis ben ik ruim een jaar geleden als vrijwilliger komen werken, vooral voor de bardiensten tijdens het Formule 1 café, en toen kwam het moment dat ik gevraagd werd het stokje van Ramona over te nemen. Spannend was dat zeker even wel want bij het beheer zijn er veel verschillende taken die je uitvoert, die ik nog niet eerder had gedaan.

In de tussentijd heb ik al aan verschillende momenten mogen meewerken, zo was er een leuke dag voor de ouderen met avondeten vanuit de ouderenbond, een gezellige Dixieland jazz middag, de opening van het prachtige terras en nog veel meer verschillende en mooie momenten. Ook de vaste groepen die wekelijks komen en de gezelligheid met elkaar hebben is mooi om te zien.

Samen met de vrijwilligers proberen we het iedereen naar de zin te maken, maar ook samen met die vrijwilligers maken we er onderling een gezellige boel van en dat is zeker net zo belangrijk.

Ik probeer het dorpshuis een plek te laten zijn waar jullie je allemaal welkom voelen en waar jong en oud nog veel plezierige momenten mogen beleven!

Wij zoeken jou!

 

Lijkt het jou ook leuk om het team van Ons Dorpshuis te komen versterken of zou je ons af en toe kunnen helpen?

Dan is jouw hulp van harte welkom! Klinkt het ontvangen van gasten met koffie of thee, het draaien van een bardienst of helpen bij het verzorgen van een hapje en drankje tijdens een evenement jou als muziek in de oren?

Neem dan vooral contact met ons op ook als je er meer over wilt weten. Uiteraard hebben we een passende vergoeding. Je kunt mailen naar: Info@onsdorpshuis.nl of wandel even binnen.

 

Tot gauw!

Alvast voor in de agenda:

28 november, jaarvergadering DFW, aanvang 19.30u in Ons Dorpshuis

28 november, lezing Jan Mensink over geschiedenis Wilhelminaoord, 20.30u in Ons Dorpshuis.

Deze e-mail is verstuurd aan {{email}}. • Als je geen e-mails meer wilt ontvangen dan kun je je hier afmelden. • Je kunt ook je gegevens inzien en wijzigen. • Voeg aophof@hotmail.com toe aan je adresboek voor een betere ontvangst.
Laposta e-mailmarketing